Resepi Bebola Bakso

Adunan untuk membuat bebola daging bakso..

Bebola daging bakso

Bahan bahan

● Daging lembu segar 1000 gm (1 kg).
● 5 batang Serai.
● Bawang Merah 2 biji.
● 1 biji Bawang putih (+-10 ulas).
● Lemak sayuran (mayonis) 300 gm.
● Jintan halus & ketumbar 40 gm.
● 1 camca garam.
● Sedikit. Lada sulah.
● Sedikit. soda bikarbonat.
● Tepung sagu 500 gm.
● 100 gm tepung ubi.
● Tepung gandum 200 gm.
● Gula Halus 40 g.
● Halia 20 gm. .
● Air batu 150 gm.

CARA MEMBUAT.

● Kisar dan gaul semua kecuali lemak sayuran.
● Perapkan adunan kira-kira 15 minit.
● Masuk dan gaulkan adunan dengan lemak sayuran.
● Bentukkan adunan menjadi bulat.
● Rebus dengan kadar 68 ยบ C (dengan api kecil) hingga bebola timbul.
● Angkat, toskan dan biarkan sejuk dan boleh lah dimasukan kedalam sup Bakso.

Resepi sup bakso disini