Resepi Agar Agar Gula Melaka

Resepi Agar-agar gula melaka ni sesuai sangatlah dibuat bila tiba bulan puasa nanti.



Bahan A

10/11 gm serbuk agar-agar
150 gm gula melaka + 1 sudu makan gula pasir
870 ml air
2-3 helai daun pandan (simpul)

Bahan B

10/11 gm serbuk agar-agar
150 gm gula pasir
870 ml santan (dari 2 biji kelapa parut putih)
1 sudu teh garam

Bahan C

Loyang berukuran 8"x 8"x 3"
sedikit pewarna cokelat (optional)

Cara-Cara Membuatnya :

1) Masak Bahan A sehingga mendidih. Masak pula Bahan B sehingga mendidih.
2) Tuang ke dalam loyang sebanyak 200ml agar-agar plain (Bahan A).
Biarkan sebentar sehingga ia hampir keras, baru dituangkan lapisan kedua
iaitu 200ml agar2 dan santan (Bahan B).
Biarkan sehingga lapisan kedua ini hampir keras juga.
3) Kemudian tuangkan lapisan seterusnya berselang-seli, plain dan coklat.
Ulangi melapis sehingga agar-agarnya habis digunakan.
4) Agar-agar yg hendak digunakan itu haruslah berada di atas api yg kecil, supaya ia
senantiasa cair dan mudah bila dibancuh dgn pewarna.
5) Setelah selesai melapisnya, tunggu hingga ia sejuk, barulah didinginkan dalam peti sejuk.
Enak dihidangkan dalam keadaan dingin.