Cara Install Windows XP

Ini adalah langkah-langkah untuk anda install windows Xp. sebelum itu anda haruslah format hard disc anda terlebih dahulu. cara format Kilick sini


1. Proses install Windows XP bermula. Klik pada butang Next.2. Masukkan nama anda dan klik butang Next.3. Masukkan nombor siri bagi Windows XP dan klik butang Next.4. Masukkan password bagi Administrator dan klik butang Next.5. Dalam ruangan Time Zone, pilih Kuala Lumpur dan klik butang Next.6. Proses Setup telah bermula. Tunggu hingga selesai.7. Sekiranya anda mempunyai Network Card, Setup akan meminta anda membuat pilihan mengenai Network. Klik sahaja pada butang Next sebanyak dua kali.8. Tunggu sehingga keseluruhan proses install Windows XP selesai, dan komputer akan restart sekali lagi.

Mula Menggunakan Windows XP

1. Kali pertama Windows XP dimulakan, screen resolution anda akan diubah mengikut kesesuaian. Klik pada butang OK.2. “Welcome to Microsoft Windows” dipaparkan. Klik pada butang Next.3. Pilih “Not right now” dan tekan butang Next. Anda boleh mengaktifkan kembali Automatic Updates pada kemudian hari.4. Windows akan cuba mengesan sambungan Internet anda. Anda boleh tinggalkan langkah ini dengan menekan butang Skip.5. Pilih “No, not at this time” supaya anda tak perlu mendaftar dengan Microsoft. Tekan butang Next.6. Masukkan nama anda dan tekan butang Next.7. Klik pada butang Finish.8. Kini, Windows XP telah siap sedia dipasang dan anda sudah boleh mula menggunakannya.Itu sahaja langkah-langkah yang diperlukan untuk install Windows. Senang, kan? Tak perlulah habiskan duit sehingga RM40 (atau mungkin lebih) untuk menghantar komputer anda ke kedai hanya kerana nak format PC, kerana anda boleh melakukannya sendiri :)