Resepi Makaroni Telur

Makaroni merupakan makanan yang baik untuk disantap oleh ibu hamil. Kandungan asam folatnya yang tinggi dapat mencegah bayi lahir cacat. Jom kita tengok resepinya pula.




Bahan-bahan:

100 gram macaroni – direbus mengikut panduan pada paket
100 gram daging kisar
100 gram keju parmesan
80 gram mentega – cairkan
5 biji telur ayam
2 ulas bawang putih
3 sudu makan minyak masak
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil lada putih
Sedikit krim putar
2 batang daun bawang


Cara penyediaan:

Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau. Masukkan daging dan kacau hingga masak.
Masukkan macaroni dan kacau rata.
Masukkan bahan-bahan lain kecuali 3 biji telur. Gaul rata, tutup api dan ketepikan.
Panaskan kuali leper dan sapukan sedikit minyak.
Pukul telur dan buat telur dadr yang nipis dan lebar.
Tuang campuran macaroni pada telur dadar dan bungkus. Ikat dengan menggunakan daun bawang.
Sedia untuk dihidangkan.