Facebook Atau Google+ Lebih Bagus

Setelah beberapa kali gagal dalam saingan rangkaian sosial, syarikat gergasi Google akhirnya telah membuat satu kejutan besar di dalam pasaran ini terutama sekali kepada syarikat rangkaian sosial terbesar yang mendominasi pasaran ini iaitu Facebook.Di tengah-tengah populariti Facebook dan Myspace, Google seolah-olah telah menemui masa yang tepat dengan memperkenalkan produk terbaru mereka yang dipanggil sebagai Google Plus (atau Google+).

Apakah Google Plus?
Google Plus ialah produk terbaru keluaran Google yang bertujuan menyambung pengguna dengan pengguna lain dengan cara yang lebih teratur. Projek Google Plus ini dibina untuk memudahkan hubungan di antara pengguna dengan menjalinkan komunikasi yang mudah. Google+ dianggap sebagai pesaing Facebook kerana ia menawarkan ciri-ciri hampir sama dengan Facebook seperti Status, Photo Album, Profile, dan Privacy.

Mengapa Google+ Lebih baik berbanding Facebook? Mari kita lihat beberapa ciri-ciri Google Plus, dan ketahui bagaimana Google+ lebih baik berbanding Facebook:

Lingkaran (Circles): Apabila anda berkongsi sesuatu di Facebook, anda berkongsi dengan semua kawan-kawan, atau semua orang yang anda pernah kenal dalam hidup anda. Ini termasuk sahabat anda, teman wanita, keluarga dan rakan-rakan yang lain. Bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang anda tidak mahu kongsikan dengan semua orang, dalam erti kata lain, anda ingin berkongsi, tetapi berkongsi dengan hanya kumpulan terpilih. Di sinilah Facebook tewas dan Google+ menang.Lingkaran ini membolehkan bahagian data pengguna khusus dengan 'lingkaran' kawan terpilih. Sebagai contoh, jika anda ingin berkongsi pautan berkaitan Nokia yang baru anda tulis, anda boleh kongsikan dengan lingkaran Nokia sahaja. Rakan-rakan anda yang meminati Sony Ericson tidak akan mengetahui yang anda meminati Nokia. Satu lagi aspek penting lingkaran ialah anda dapat menapis banyak pencemaran. Katakan anda mempunyai 100 rakan di Facebook, semua orang akan dapat melihat setiap kemaskini yang anda lakukan seperti hubungan anda, status, dan lain-lain hal berkaitan diri anda. Lingkaran Google dapat mengatasi masalah ini dengan menapis semua pencemaran dengan hanya membenarkan anda untuk melihat apa yang anda ingin lihat. Sebagai contoh, jika anda ingin melihat kemaskini rakan-rakan Linux anda sahaja, anda boleh akses lingkaran ini untuk melihat apa yang telah berlaku dalam Linux. Dengan lingkaran ini juga anda boleh berkongsi gambar, video dan mengekemaskini Google Buzz. Selain itu, anda juga boleh menambah dan membuang rakan-rakan semudah tarik dan lepas ikon.

Borak (Huddle): Pengguna boleh berhubung dalam lingkaran dengan menggunakan Android, iPhone dan peranti sistem pesanan ringkas (SMS). Ciri-ciri ini membolehkan pengguna serta-merta memuat naik foto yang mereka rakam menggunakan telefon bimbit. Gambar-gambar akan disimpan di dalam album foto peribadi, dan pengguna boleh mengakses dan berkongsi gambar dengan rakan-rakan.

Sparks: Percikan api ialah seakan kombinasi Facebook dan Stumbleupon. Ciri-ciri yang merupakan sebahagian dari Google Plus, memberikan kepada anda pautan yang berkaitan dengan topik yang anda sedang bincangkan. Katakan anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai Ilmu IT, Sparks Google akan memberikan senarai entri blog popular yang relevan, artikel, gambar dan video berkaitan terus ke profile rumah anda. Anda boleh berkongsi pautan ini dalam lingkaran anda dan memulakan perbualan tentang Ilmu IT.

Lepak (Hangouts): Satu lagi ciri-ciri yang besar dalam projek Google Plus ialah ia membolehkan sehingga 10 kawan-kawan untuk melepak dalam talian melalui video conferencing di mana-mana di dunia. Apabila tempat melepak diwujudkan, rakan anda boleh masuk dan keluar bila-bila masa.Dapatkah Google+ membunuh Facebook?
Pada pendapat saya, ia akan menjadi realiti. Setakat ini daripada ulasan dan pendapat pengguna dari serata dunia, Google+ adalah pemenang. Sekarang, perkara yang paling penting di sini ialah terpulang kepada pengguna untuk membuat keputusan.

Hanya masa sahaja yang akan menentukan sama ada Google+ berjaya mengatasi populariti Facebook dengan kelebihan-kelebihan yang saya sebutkan di atas. Jika Google+ ternyata sebaik Facebook, maka tidak ada masa yang lebih baik daripada ini untuk menjadikannya lebih besar.