Muzik Untuk Kesihatan Kita

Muzik bermula hampir seusia dengan kehadiran manusia moden 180,000 hingga 100,000 tahun dahulu.
Tiada siapa tahu bila manusia mula mengenal seni dan muzik. Dari penemuan arkeologi di lokasi-lokasi seperti benua Afrika sekitar 180,000 tahun hingga 100,000 tahun dahulu telah menunjukkan kepada perubahan evolusi pemikiran otak manusia.

~ Muzik sebagai bahan terapi untuk mengurangkan penyakit

~ Muzik dapat mengurangkan tekanan dan menjadikan anda lebih relaks

~ Muzik sebagai saluran utama untuk kekuatan dan harapan seseorang

~ Muzik adalah bunyi yang harmonis untuk dihayati apabila ada suara yg berkumandang dengan bahasa indah-indah.

~ Jika inginkan kesihatan yang baik secara fizikal dan mental, berhati-hatilah memilih jenis muzik yang boleh meresap masuk ke dalam sistem badan anda.

Hasil Penelitian Membuktikan.....

Mengurangkan rasa sakit

Penelitian yg dilakukan dari Tufts-New England Medical Center mendapati muzik boleh memberi kesan menenangkan dan mengalih perhatian daripada rasa sakit.

Membantu Menurunkan berat badan

Hasil penelitian di Fairleigh University Teaneck, New Jersey yang meneliti 2 kelompok yang nmengalami masalah obesiti dengan mengikuti program diet dan senaman berjalan kaki 3 kali seminggu. Kumpulan pertama yang mendengar muzik kegemaran telah berjaya menurunkan berat badan sebanyak 8 kg dan lemak berkurangan 4 % berbeza dengan kumpulan yg tidak mendengar muzik ia hanya turun 4 kg dan lemak berkurangan sebanyakj 2 % sahaja.

Mengatasi masalah tidur

Hasil penelitian dari university of Miami Scholl of Medicine, Florida mendapati mendengar muzik boleh meningatkan melatonin yang menimbulkan rasa tenang.

Jadikan Muzik sebagai terapi untuk : -

kurangkan tekanan

sambil mendengar muzik sambil berimaginasi