Pelajari Seni Silat Cekak

Pergerakan Silat Cekak adalah berdasarkan pergerakkan normal manusia dan tidak mengambil ilham dari pergerakkan haiwan, tumbuh – tumbuhan atau apa – apa kejadian alam. Malah, Silat Cekak mempunyai kaedah – kaedah mempertahankan diri dan menyerang yang diilhamkan dari pergerakan sembahyang.* Silat Cekak tidak mempunyai tari silat atau apa yang lebih dikenali sebagai bunga di dalam kaedah persilatannya. Pergerakannya menjurus kepada teknik – teknik persilatan atau buah – buah silat.Berdiri Semulajadi

Konsep berdiri lurus secara semulajadi dalam Silat Cekak menjadikan silat ini amat praktikal.

* Silat Cekak tidak mengelak ke kiri, ke kanan atau pun mengundur walaupun setapak malah ia mara kehadapan bila menangkis serangan.

* Silat Cekak menanti serangan dalam keadaan berdiri lurus dan tidak berkuda – kuda atau langkah melangkah apabila menanti serangan.

* Silat Cekak menekankan mempertahankan diri dan hanya menyerang apabila terdesak. Namun, apabila ia menyerang, musuh mengelak, serangan itu akan tetap kena dan jikalau serangan itu ditepis, pasti tepisan tersebut dapat ditewaskannya (elak kena, tepis makan). Tambahan pula, serangan Silat Cekak juga boleh menangkap ketika menyerang (Cekak menyerang, Cekak menangkap) yang cukup efektif terhadap gerakan – gerakan makan gerak.
* Dalam Silat Cekak tidak ada system dua senjata, yakni tatkala musuh bersenjata, Silat Cekak akan berlawan dengan tangan kosong. Tujuan Silat Cekak adalah untuk menewaskan musuh dengan merampas senjata musuh (senjata makan tuan).

* Silat Cekak tidak mempunyai teknik menyepak yang melebihi paras pinggang. Akan tetapi ia mempunyai teknik – teknik untuk berlawan dengan tangan pengamalnya diikat ke belakang.

* Silat Cekak menekankan kaedah menurut pergerakan lawan dan bukan membangkang. Oleh itu ia dapat menumpang kekuatan lawan dan menggunakan kekuatan tersebut untuk menewaskannya.

Peringkat Pembelajaran

* Buah Asas - Kaedah-kaedah asas menangkis serangan dari hadapan.
* Buah Jatuh - Lanjutan dari buah asas, iaitu menangkis serangan dan menjatuhkan lawan.
* Buah Potong - Digunakan untuk menangkis semula buah-buah di dalam Silat Cekak.
* Buah Serang - Satu-satunya buah dan peringkat di dalam Silat Cekak yang melibatkan pengamal Silat Cekak menyerang. Namun jika dielak pasti kena, jika ditepis kita akan menangkap dan menjatuhkan lawan. Ia juga boleh menyerang sambil menangkap(cekak menyerang, cekak menangkap).
* Buah Umum - Mempelajari keseluruhan teknik pertahanan dan serangan untuk digunakan secara praktikal.Senarai Nama Buah

Berikut adalah senarai buah - buah Silat Cekak, sebanyak 21 buah.

* Buah Pertama
* Keputusan Gayong Petani
* Keputusan Sendeng Atas
* Buah Kilas Belakang
* Buah Kilas Hadapan
* Buah Kidong Kiri
* Buah Kuntau Jatuh
* Buah Kuntau Kiri & Kuntau Kiri Gantung
* Buah Kuntau Kanan Gantung
* Buah Hentak (Keputusan Silat Harimau)
* Buah Ali Patah Atas
* Buah Ali Patah Sudah
* Buah Selendang
* Buah Gari & Gari Gunting
* Buah Paras
* Keputusan Pasung Kemanga
* Keputusan Terlak
* Keputusan Lintau
* Buah Hempok
* Buah Luncur
* Buah Siku Potong

Ciri-ciri Pembelajaran dalam Peringkat Persilatan

Silat Cekak diajar secara berpekej dan berkumpulan dan selalunya memerlukan diantara 6 – 8 bulan untuk tamat dengan kelas sebanyak 2 kali seminggu.


Pembelajaran selalunya dimulakan dengan pertemuan di antara Guru Utama Silat Cekak di dalam upacara ijazah pertama. Dalam pertemuan tersebut, Guru Utama Silat Cekak akan memberi izin kepada bakal penuntut untuk mempelajari Silat Cekak dan penunut tersebut dikehendaki berjanji untuk menurut segala pantang larang dalam silat tersebut. Hanya selepas proses pengijazahan ini berlaku barulah penuntut tersebut dikenali sebagai ahli Seni Silat Cekak dan boleh menerima matapelajarannya.

Terdapat beberapa peringkat pembelajaran dalam Silat Cekak.

Peringkat permulaan adalah peringkat asas. Pada peringkat asas ini para penuntut akan diajar 4 kaedah asas dan juga buah – buah asas Silat Cekak sebanyak 20 buah kesemuanya. Jangkamasa pembelajaran selalunya mengambil masa selama sebulan hingga dua bulan.

Peringkat seterusnya adalah peringkat buah jatuh yakni peringkat dimana para penuntut akan diajar cara – cara untuk menghabiskan buah asas dan juga pecahan – pecahannya. Jangkamasa pembelajaran adalah lebih kurang sebulan hingga sebulan setengah.

Selepas selesai mempelajari peringat buah jatuh, para pesilat akan masuk ke peringkat potong.

Sebelum penuntut dibenarkan untuk mengikuti matapelajaran peringkat potong, mereka dikehendaki untuk sekali lagi melalui proses pengijazahan bersama Guru Utama.

Peringkat potong adalah peringkat dimana para penuntut akan diajar cara untuk memotong buah – buah yang telah dipelajari pada peringkat jatuh. Pada peringkat ini juga, para pelajar akan diajar 2 mata pelajaran untuk menangkis serangan pisau. Jangkamasa pembelajaran dalam peringkat potong adalah lebih kurang 2 bulan.

Setelah selesai memperlajari buah – buah potong, para penunutut akan sekali lagi diijazahkan oleh Guru Utama bagi menandakan penuntut itu telah memasuki peringkat tamat.

Pada peringkat tamat, para penuntut akan diajar teknik 6 tolak 6 yakni satu teknik di mana sekiranya terjadi pergaduhan di antara 2 penuntut Silat Cekak, kedua-dua ahli ini tidak dapat mengalahkan diantara satu sama lain menjadikan keputusannya seri. Teknik ini menjadi bukti secara praktikal sumpah ke empat dalam Silat Cekak dimana ahli sesame ahli tidak boleh bergaduh.

Di peringkat ini juga para penunut akan diajar cara – cara untuk menyerang dan juga aplikasinya.
Pada peringkat tamat ini juga para penuntut akan diajar cara-cara untuk menangkis serangan-serangan dari seni beladiri yang lain dan juga serangan-serangan bersenjata.

Dalam semua peringkat persilatan, para penuntut akan berlatih secara berpasangan. Para tenaga pengajar akan samada menunjukkan kepada atau membuat sendiri ke atas para penuntut matapelajaran yang ingin di ajar supaya mereka belajar dalam satu sistem yang analitikal.Senjata Rasmi - Parang Lading
Seperti silat – silat lain, senjata rasmi bagi Silat Cekak adalah Parang Lading yang kebiasaannya tidak dijumpai di mana – mana tempat lain kecuali di negeri Kedah Darulaman.

Parang ini digunakan secara meluas oleh para penduduk terutamanya para petani di negeri tersebut untuk melakukan kerja – kerja harian. Oleh kerana kaitan Parang Lading ini dengan penduduk Kedah amat kuat, penggunaan Parang Lading didalam silat ini secara tidak langsung menjadi bukti bahawa silat ini berasal dari negeri Kedah.

Ada kisah yang mengatakan bahawa pada suatu masa dahulu, Parang Lading telah digunakan sebagai anugerah kepada panglima kerajaan negeri Kedah. Parang Lading tersebut dikenali sebagai Parang Lading berambu.

Sebagi suatu senjata, sudah tentu rupabentuk Parang Lading yang digunakan oleh Silat Cekak mempunyai perbezaan yang ketara berbanding Parang Lading biasa. Antaranya adalah Parang Lading yang ada dalam silat ini mempunyai ukuran tertentu yang membolehkan ianya sesuai dengan si pemakainya. Ukurannya adalah seperti berikut:

Parang Lading

* Panjang parang ini adalah sama dengan jarak dari telinga kiri ke mata kanan atau dari telinga kanan ke mata kiri sipemakai.

Falsafahnya: Apa yang terlihat dan terdengar pasti kena.

* Lebar parang di sebelah hulu adalah sama dengan lebar kuku ibu jari si pemakai.

* Lebar di sebelah hujung parang adalah sama dengan panjang ibu jari pemakai

* Panjang mata parang pula adalah sama dengan jarak diantara dua mata si pemakai.

* Hulu parang ini mengambil bentuk tapak rusa dan diperbuat dari tanduk kerbau betina.

Lentik Parang Lading dalam Silat Cekak juga juga berbeza dengan mengambil lentik Pelpah Kelapa berbanding lentik Pelepah Pisang yang biasa dijumpai.

Pengamal Silat Cekak menggunakan Parang Lading semata – mata untuk mempertahankan diri dari serangan pelbagai senjata kecuali senjata api. Ia diletakkan dalam keadaan matanya tersorok dibelakang tangan pengamal atau pun tersorok di dalam lengan baju seperti diamalkan oleh panglima – panglima Silat Cekak suatu masa dahulu. Teknik penggunaan Parang Lading ini tidak jauh bezanya dengan kaedah – kaedah Silat Cekak yang sedia ada. Ia berfungsi lebih kepada merosakkan “prasarana” musuh daripada membunuhnya dengan serta - merta.

Sungguhpun demikian, Parang Lading ini hanya dianugerahkan kepada orang-orang yang telah mencapai satu peringkat tertentu serta terbukti kesetiaannya kepada persatuan. Selalunya mereka yang mendapat anugerah ini adalah mereka yang telah bergiat aktif di dalam persatuan selama lebih dari 10 tahun.

Pada kebiasaannya apabila seseorang itu dianugerahkan senjata ini, ukuran penerima parang itu akan diambil sendiri oleh Guru Utama dan beliau sendiri akan menempahnya bagi memastikan cara pembuatan senjata tersebut adalah menurut spesifikasi dan kualiti yang dikehendaki. Bagi mereka yang arif dalam bidang pembuatan senjata akan memahami bahawa proses pembuatan senjata Parang Lading seperti yang dikehendaki oleh Silat Cekak ini adalah amat rumit dan mengambil masa yang lama. Adalah menjadi satu kepelikan jika mendengar seseorang itu boleh membuat Parang Lading yang benar – benar sesuai dengan hanya mengetahui ukuran.