Zizan Hina Rasulullah Dalam Hantu Bonceng

Zizan yang amat sedih kerana dibenci oleh sebilangan orang ramai kerana filem tersebut, memohon agar Ustaz Azhar Idrus menjelaskan tentang apa-benar tingkahlakunya di dalam filem itu benar-benar salah atau tidak.Ikuti penerangan Ustaz Azhar Idrus dalam video dibawah..Ringkasan dari penerangan Ustaz Azhar Idrus.

Boleh jadi ianya niat nak mempersenda atau sekadar sebuah lakonan. Penulis skrip dan pengarah perlu merujuk dahulu dari pejabat agama atau jawatan kuasa fatwa. Skripnya boleh jadi ingin mempersendaan Islam dan boleh jadi tidak berniat mempersendakan islam. Apapun kalau bukan niat nak mempersendakan Islam, tetap haram juga kerana memberi fitnah.


Semoga penjelasan dari seorang Ustaz ini dapat memberi jawapan yang jelas kepada kita semua tentang apa yang dilakukan filem itu, semangnya tidak dapat diterima oleh mereka yang sayangkan dan menghormati Rasullulah dan agama Islam.

Diharapkan para pelakon tidaklah terlalu lurus-bendul selepas ini sehingga tidak mampu lagi menilai skrip yang mereka terima. Begitu juga dengan penulis skrip dan pengarah, usahlah sengaja melakukan sesuatu yang menimbulkan kemarahan orang ramai lebih-lebih lagi melibatkan soal agama lebih-lebih lagi jika penulis dan pengarah itu sendiri beragama Islam.

Nonton Hantu Bonceng di sini