Lelaki Eropah Keturunan Firaun

Hampir separuh daripada semua lelaki Eropah Barat ada kaitan dengan Firaun Tutankhamun di Mesir, media British melaporkan, memetik satu pasukan genetik di Switzerland.

Lelaki Eropah Keturunan Firaun

Saintis di pusat genealogi DNA berasaskan Zurich, membina semula profil DNA Firaun budak, yang menaiki takhta pada usia sembilan tahun lebih daripada 3,000 tahun yang lalu.

Hasil kajian menunjukkan bahawa Raja Tut mempunyai oleh kumpulan profil genetik yang lebih daripada 50 peratus daripada semua manusia di Eropah Barat, yang menunjukkan bahawa mereka berkongsi nenek moyang.

Kira-kira 70 peratus daripada lelaki Sepanyol dan 60 peratus lelaki Perancis juga tergolong dalam kumpulan genetik Firaun, manakala angka di kalangan lelaki Mesir moden hari ini tidak melebihi 1 peratus, kata kajian itu.Pada tahun lepas iaitu 2010 , Discovery Channel juga pernah melaporkan antara lain ialah 99.6 peratus DNA Raja Tut (Firaun) sepadan dengan kromosom Y orang Eropah Barat. Ini menyokong kajian lain bahawa keluarga diraja British ada kaitan dengan keturunan Firaun.

Perhatikan saja adat-istiadat di dalam istana Britain itu, yang sampai sekarang pun masih ada lagi unsur-unsur seperti di zaman mesir kuno dulu. Ingat, keluarga Firaun dulu bukan hanya ada lelaki, tetapi juga wanita.