Hapuskan Virus Secara Manual

Bagaimana untuk membuang virus komputer secara manual. Ia tidak perlu untuk menggunakan perisian anti-virus mahal untuk membuang virus, Trojan-kuda, atau apa-apa jenis program yang berniat jahat daripada komputer.Apa yang anda perlukan hanyalah pengetahuan sedikit bahasa arahan DOS untuk melakukan pekerjaan itu. Walau bagaimanapun mengesan fail yang dijangkiti atau virus itu sendiri boleh keseluruhan masa yang banyak untuk mencari, kerana mereka sentiasa tersembunyi di tempat yang tidak dapat dikesan di dalam sistem.

Jadi, tanpa bantuan anti-virus, ia boleh menjadi sukar untuk mencari di mana betul-betul mereka. Tetapi tidak perlu bimbang kerana terdapat banyak program-program anti-virus PERCUMA di luar sana seperti AVAST, AVG, Avira untuk menamakan beberapa. Program-program ini boleh membantu anda untuk mengesan virus walaupun mereka dikenakan had untuk menggalakkan pengguna untuk melanggan versi dibayar. Walaupun had masa, masih terdapat cara untuk membuat kerja-kerja baik sebagai versi yang dibayar. Ikut arahan di bawah bagaimana untuk menggunakan arahan DOS untuk melaksanakan penghapusan virus.

Nota: Andaikan virus telah dikesan dan kita tahu lokasi sebenar yang menggunakan Perisian Antivirus Percuma

Langkah 1: Pergi ke Mula dan Main kemudian Taip "cmd" dan tekan ENTER pada papan kekunci untuk mengakses DOS command prompt.

Langkah 2: Taip cd c: \ \ lokasi virus. Untuk contoh cd c: \ \ pengguna \ awam. Arahan ini adalah untuk mengakses secara langsung di mana virus itu. Dalam kes ini, kita mengandaikan bahawa virus itu terletak di c: \ \ \ pengguna direktori awam.

Langkah 3: Dalam jenis direktori attrib-h-r-s diikuti oleh nama virus atau fail yang dijangkiti. Sebagai contoh attrib-h-r-s virus.exe

Langkah 4. Selepas menanggalkan sifat-sifatnya dan virus yang perlu didedahkan Sekarang anda boleh menghapuskan virus dengan menggunakan arahan del virus.exe