Siapa Kata Malaysia Tak Aman

Memang tak dinafikan lagi malaysia sebenarnya sebuah negara yang aman dan selamat untuk didiami. Kalau ada perhimpunanpun "perhipunan Aman" Kebanyakan rakyat malaysia pun tinggal kat dalam taman "Taman Perumahan". Jadilah malaysia kini negara yang paling aman dan selamat di asia tenggara. Jom tengok fakta atau info ni..Halakan mouse Pada peta untuk mengetahui rangking 2011 setiap negara..


Rangking untuk tahun tahun sebelumnya disini

Negara paling aman di dunia – Statistik baru yang Admin perolehi tentang negara paling aman di dunia. Mungkin dikalangan pembaca sudah tahu. Tapi Admin nak kongsi juga untuk pembaca yang belum tahu. Sesi menambah pengetahuan sekali lagi.

Statistik negara paling aman di dunia 2011 ini telah dikeluarkan oleh Indeks Keamanan Global (GPI) 2011, sebuah badan antarabangsa yang berpangkalan di Sydney, Australia, yang meletakkan Malaysia di ranking ke-19 bagi negara paling selamat dan aman di dunia berbanding 156 negara lain. Itu merupakan statistik tahun 2011, berbanding pada tahun 2010 lalu Malaysia berada di tangga yang ke 22.

Indeks berkenaan mengandungi 23 petunjuk kualitatif dan kuantitatif oleh sumber yang dihormati, yang menggabungkan faktor dalaman dan luaran — daripada perbelanjaan ketenteraan di peringkat nasional hinggalah kepada hubungan sesebuah negara dengan jirannya serta tahap pematuhan hak asasi manusia.

Tangga pertama ialah Iceland dan kedua ialah New Zealand. Penunjuk ini telah dipilih oleh panel antarabangsa, ahli akademik, ahli perniagaan dan lain lain dari tempoh bulam Mac 2010 hingga Mac 2011.

Kedudukan Dalam Asia Tenggara
Bil.NegaraKedudukan
1.Malaysia pelikbinajaib.com19
2.Singapura pelikbinajaib.com24
3.Vietnam30
4.Laos32
5.Indonesia pelikbinajaib.com68
6.Thailand107
7.Kemboja pelikbinajaib.com115
8.Myanmar133
9.Filipina136
10.BruneiTiada data pelikbinajaib.com