Bunyi Misteri Dari Langit Kota Samarahan Sarawak

Video bunyi suara aneh dari langit kota Samarahan Sarawak.Kedengaran bunyi pelik dari langit,menyebabkan sebilangan penduduk disana diselubungi bunyi misteri tersebut.

Suara MisteriSegala-galanya bermula pada 11 dan 12 Januari 2012 yang lalu,tatkala penduduk disana sedang nyenyak tidur,sesetengah daripada mereka dikejutkan bunyi yang dianggap seram dan menakutkan.

Ekoran terjadinya perkara ini timbul pelbagai spekulasi,ada yang menganggap ianya hanya sebuah rekaan cerita untuk menakutkan orang ramai,namun bagi saksi yang melaluinya situasi ketika itu menyangkal,bunyi yang menakutkan itu memang wujud,Salah seorang daripada penduduk disitu berjaya merakam nada bunyi tersebut.Bagi yang mendengar bunyi itu,ada mendokumenasikan pengalaman mereka di Facebook.

“Ia terjadi sekitar 2 pagi apabila saya terjaga disebabkan oleh bunyi aneh dan nyaring,seolah-olah bunyi itu mengambarkan seseorang sedang berdengkur.

“Saya dengan serta-merta bangun dari tidur dan pergi di luar rumah saya untuk melihat apa yang sedang berlaku. Perasaan saya ketika itu satu menjadi takut. Saya tidak dapat memastikan dari mana arah bunyi itu datang,apa yang pasti ianya jelas datang dari langit.

“Oleh kerana takut, saya masuk ke dalam rumah . Jika tidak silap saya, bunyi itu berlanjutan sehingga jam 5:00 pagi-saksiInsiden ‘bunyi aneh yang menakutkan yang kedengaran di Kota Samarahan, Sarawak pada 11 dan 12 Januari itu kini mendapat perhatian antarabangsa apabila artikel mengenainya yang disiarkan di The Borneo Post mula dibincangkan secara hangat di dalam internet di seluruh dunia.

Pada yang belum tahu, sehari sebelum kejadian pada waktu mejelang Subuh itu berlaku, terjadi perkara yang sama di Aaborg, Denmark.

Bahkan bunyi aneh dan menggerunkan tersebut pernah direkodkan di Sweden pada 1 November tahun lalu

The Borneo Post tempoh hari melaporkan satu bunyi aneh telah kedengaran di Kampung Meranek, Kota Samarahan yang mencetuskan ketakutan dan kegelisahan penduduknya.

Tidak lama selepas bunyi itu kedengaran, satu kejadian gempa bumi kuat (7.3 skala Richter) berlaku di Sumatera, Indonesia.

Bagaimanapun masih tidak dapat dipastikan sejauh mana kaitannya antara bunyi aneh itu dan kejadian gempa bumi tersebut.

Sila rujuk di sini: http://www.theborneopost.com/2012/01/15/rumble-in-the-sky-over-samarahan/

bunyi yang berjaya direkodkan oleh salah seorang penduduk: (dalam video diatas)

Sementara itu Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Innovasi, Datuk Fadillah Yusuf tidak mahu terus membuat konklusi mengenai perkara itu.

Katanya, beliau perlu terlebih dahulu mendapatkan maklumat saintifik mengenainya daripada Jabatan Metrologi.

Selain daripada kejadian gempa bumi di Sumatera itu, ada juga teori yang mengaitkan bunyi aneh itu dengan sebuah program yang dikenali sebagai High Frequency Active Auroral Research Programme (HAARP)

HAARP adalah program penyelidikan berkaitan ionosfera dan dinaungi sepenuh oleh US Air Force, US Navy, University of Alaska dan Defense Advanced Research Projects Agency(DARPA).

DARPA adalah sebuah agensi yang ditubuhkan oleh kerajaan Amerika Syarikat untuk membina pelbagai senjata berteknologi tinggi untuk kegunaan ketenteraan Amerika Syarikat.

HAARP berselindung dengan aktiviti penyelidikan saintifik yang kononnya menyelidik lapisan ionosfera bagi meningkatkan lagi penggunaan sistem komunikasi dan pemantauan cuaca.

Tapak penyelidikan HAARP yang berada di Gakona, Alaska menempatkan peralatan berteknologi tinggi iaitu Ionospheric Research Instrument (IRI).

IRI adalah sebuah instrumen yang menghasilkan frekuensi radio berdefinisi tinggi sekitar 2.7MHz sehingga 10MHz.

IRI mampu memancarkan frekuensi ke lapisan yang terhad untuk dicapai iaitu di lapisan Ionosfera dan menghantar kembali isyaratnya ke bumi.

Apapun sehingga kini, belum ada jawapan jelas mengenai apa sebenarnya yang berlaku di Kota Samarahan dan beberapa buah kawasan di dunia tempoh hari.

Yang pasti, bunyi yang aneh dan menggerunkan itu akan terus menghantui penduduk selagi tiada jawapan yang jelas mengenainya..