Cara Mandi Yang Betul Untuk Kesihatan

Setiap orang perlu mandi sekurang-kurangnya dua kali sehari untuk membersih dan menyegarkan tubuh badan. tahukah anda mandi juga perlu dengan cara yang betul agar tidak memudaratkan kesihatan kita.Setelah sekian lama kita mengamal mandi yang menjadi kebiasaan kita iaitu menyiram terus di kepala, adalah perbuatan yang kurang bijak. Mungkin anda harus menukar cara mandi anda kepada mandi yang digelar 'mandi songsang'..

Mandi songsang adalah satu kaedah terapi yang amat hebat dan menghasilkan kesan yang menakjubkan kepada pengamalnya. Apakah itu mandi songsang?

Lazimnya pada masa sekarang ramai orang akan mandi dengan menjiruskan air bermula pada bahagian kepala.

Situasi ini sebenarnya akan memberikan impak yang buruk kepada otak seterusnya akan memberikan kesan yang buruk pada kesihatan diri. Sistem saraf pendarahan otak akan mengecut kerana siraman air tersebut .

Ini akan membuatkan sistem otak akan terjejas. Cara mandi biasa akan menyebabkan sistem pertahanan badan akan menjadi lemah . Seluruh sistem hormon dan kimiawi badan adalah diatur dan di`setting’ kan di dalam kepala, maka cara mandi biasa lebih banyak akan memberikan impak yang buruk kepada sistem pertahanan badan.

Jadi, apa itu mandi songsang? Mandi songsang adalah amalan membasahkan tubuh badan bermula dari kaki dan beransur-ansur membasahi bahagian atas badan kemudian diakhir dengan kepala. (kecuali mandi hadas besar di mulakan dari siraman di kepala.)


KEBAIKAN DAN KELEBIHAN – (INSYAALLAH)!

1. Menjadikan pengamalnya AWET MUDA DAN FRESH.

2. Mengembangkan salur darah otak – menjadikan sistem darah di bahagian otak jadi bertambah baik untuk berfungsi.

3. Menjadikan sistem pertahanan badan akan bertambah baik fungsinya seterusnya menjana sistem hormon badan dengan lebih hebat untuk tahap kesihatan yang maksimum.

4. Mengurangkan tekanan (stress) yang telah dihasilkan oleh otak.

5. Melancarkan perjalanan darah.

6. Menjadikan pengamal semakin pintar.

7. Meninggikan daya ingatan.

8. Mengelakkan atau mengurangkan sakit kepala

9. Menjadikan `state mood’ yang tenang dan ceria.

10. Menjadikan jiwa sentiasa bersemangat.

11. Memiliki daya ketahanan mental.

12. Menambahkan semangat berani.

13. Menguatkan gigi dan gusi.

14. Dan banyak lagi yang akan diketahui apabila diamalkan.


Admin : Siapa ada kolam renang atau tab mandi dirumah, dalam tidak sedar cara ini telahpun diamalkan.. Rumah admin ada kolah mandi je..