Suami Boleh Pukul Isteri Dengan Syarat

Di mahkamah tertinggi Emiriyah Arab Bersatu (UAE) menyatakan seorang lelaki boleh memukul isteri dan anak kecilnya asalkan pukulan itu tidak meninggalkan tanda fizikal pada tubuh mereka.

Pukul Isteri

Keputusan Mahkamah Agung Persekutuan tersebut menunjukkan pengaruh kuat undang-undang Islam di UAE selain tarikannya dalam kalangan komuniti antarabangsa ekoran bilangan rakyat asing jauh melebihi penduduk tempatan di negara berkenaan.

Mahkamah berkenaan membuat keputusan itu pada awal bulan ini dalam kes seorang lelaki yang memukul isteri dan anak perempuannya yang telah dewasa sehingga tubuh mereka luka dan berparut.

Ia memutuskan bahawa lelaki itu bersalah kerana mencederakan kedua-dua wanita terbabit tetapi menyatakan, undang-undang Islam membenarkannya untuk tujuan mendisiplin selagi pukulan itu tidak meninggalkan tanda atau parut.

Hakim mahkamah itu turut melarang kanak-kanak yang mencapai usia akil baligh daripada dipukul.

Keputusan itu dilaporkan semalam dalam akhbar The National.

Admin: Pukulan dalam keadaan marah mungkin boleh mengakibatkan kecederaan,jadi pukulan yang dilakukan mestilah hanya untuk memberi kesedaran terhadap kesilapan yang dilakukan. (dimalaysia belum ada undang-undang seperti ini dan wanita serta anak kecil dilindungi sepenuhnya)