Bahaya Simpan Dompet Pada Poket Belakang Seluar

Tahukah anda bahawa duduk atas dompet adalah sangat bahaya khusus bagi lelaki.

Simpan Beg Duit

Sememangnya kaum lelaki sudah biasa meletakkan dompet dibelakang seluar jika hendak keluar kemana pun. Amalan ini sudah lama cuma baru sahaja mula dibangkit apabila terdapat kajian dibuat mengenainya. Berikut adalah sebab kenapa anda tidak sepatutnya untuk duduk atas dompet lagi.


Dompet/wallet anda boleh menyebabkan sakit yang teramat sangat pada belakang dan punggung anda dan ia juga membawa sakit sampai ke kaki

Duduk di atas dompet/wallet selama berjam-jam lamanya setiap hari boleh memampatkan saraf sciatic yang mengalir di bawahnya beberapa otot piriformis dan membawa kepada sindrom piriformis, sakit pinggang & sciatica.

Dompet/wallet bertindak sebagai baji yang memaksa pelvis, tulang belakang dan tubuh lari daripada alignmentnya.

Sepertimana anda tidak akan duduk di atas batu untuk tempoh masa yang panjang, anda juga tidak harus duduk di atas dompet/wallet anda.

Sesiapa yang memandu lebih daripada setengah jam duduk di atas dompet/wallet, mereka berpotensi untuk mendapat sakit sciatica atau belakang.

Admin - Mungkin boleh meletakkan dompet, tetapi tidak boleh terlalu tebal dan boleh mengakibat berlakunya ketidakseimbangan tulang. Jadi semoga nasihat ini dapat digunakan bagi mengelakkan sebarang implikasi di masa akan datang.