Resepi Masak Gulai Ketam Ala Terengganu

Resep Ketam Cara Lemak Pedas Cabai Kari Merah Goreng Bakar Panggang



Bahan-bahan
- 3 Ulas Bawang Putih { ditumbuk }
- 1/2 Ulas bawang besar { ditumbuk }
- 1 Sudu Nyoir Gula
- 1 Sudu Rempah Masak
- 1 Sudu Rempah Mentah
- 1 Sudu Cili Boh
- 1 Sudu Gula
- 1 Sudu Garam
- 1 Sudu Kunyit Serbuk
- 1/2 Cawan Santan pekat
- 2 Cawan Air
- 1/4 Minyak Masak



Cara-caranya :

- Tumiskan minyak bersama bawang putih, bawang besar, gula, garam, cili boh, nyoir gula, rempah masak, rempah mentah dan serbuk kunyit.

- Bila sudah sebati masukkan air dan kacau sehingga janing.

- Masukkan ketam yang sudah dibersihkan, tutup tudung periuk untuk ketam masak sekata. Tunggu sehingga proses mati rempah benar-benar kering.

- Bila rempah sudah benar-benar sebati, masukkan santan dan kacau sebati. Boleh tambahkan air jika terlalu pekat. Ikut atas selera masing-masing.