Tema Kemerdekaan 2012 Pakatan Rakyat Tidak Sepakat

Sebelum ni tema kemerdekaan Janji Ditepati dikritik hebat dan tidak disukai kebanyakan rakyat malaysia kerana hilang semangat kemerdekaannya dan kurang lebih menjurus kepada unsur usur politik Barisan Nasianl.Dengan pengumuman tema kemerdekaan parti pembangkang pula sudah nampak tiada kesepakatannya kerana mengunakan beberapa tema yang berlainan bagi bebrapa negeri dibawah naungan pakatan rakyat.

Setiausaha agung PAS Datuk Mustafa Ali berkata negeri ditadbir Pakatan Rakyat akan menggunakan tiga tema berbeza untuk sambutan Hari Kebangsaan.

Mustafa berkata, Pulau Pinang dan Selangor akan menggunakan tema "Sebangsa, Senegara, Sejiwa".

Negeri Kelantan pula akan menggunakan tema "Menerajui Perubahan" manakala tema untuk sambutan di Kedah ialah "Terus Berbakti".

Jelasnya, exco negeri Kedah dan Kelantan memutuskan tema masing-masing sebelum Pakatan Rakyat membuat keputusan untuk menggunakan tema "Sebangsa, Sebangsa, Sejiwa".

Bagaimanapun, Mustafa berkata semua empat negeri akan menggunakan logo sama


'Menerajui Perubahan' dan 'Terus Berbakti' seolah-olah senada dengan tema kemerdekaan ala-ala BN juga !!! Tidak melambangkan Patriotik Kenegaraan tetapi lebih kepada survival politik masing2 di negeri masing2 !!! Come on lar.. Kita mengutuk BN kerana memperalatkan tema kemerdekaan untuk tujuan politik.. Tetapi anda/kita dari pihak Pakatan pun buat benda yang sama juga !!! 2x5, 5x2 !!! Hancur lah kalau begini..

Respect Selangor dan Pulau Pinang !!! Contoh model yang terbaik... Ini lah yang kita mahukan.. "Sebangsa, Senegara, Sejiwa" !!! Cukup patriotik bunyinya.. (tiada kepentingan politik langsung dalam tema kemerdekaan tersebut !!!)