Khasiat Dan Kelebihan Buah Durian

 


Durian oh Durian memang sedap kan ??? Sebut saja nama durian ini pasti anda rasa nak makan . Tapi tahukan anda tentang manfaat buah durian ini kepada kesihatan.. pasti ada yang tak tahukan???. Selain itu, Admin juga ada buat info tentang cara membuat bubur durian kacang hijau + kacang merah & cara buat jus durian. Jadi, jom kita buat..??
  • Dapat mengatasi anemia karena durian kaya akan asam folat dan zat besi.
  • Dapat mengatasi sembelit karena durian banyak mengandung serat.
  • Selain itu kulit durian yang dilumatkan dan dioleskan ke perut dapat memudahkan buang air besar.
  • Menghambat penuaan dini karena mengandung vitamin C sebagai antioksidan.
  • Meningkatkan tekanan darah yang rendah karena mengandung zat besi dan sifatnya yang panas.
  • Mengatasi bengkak.
  • Mengobati penyakit ruam pada kulit (kurap).
  • Baik untuk kesehatan tulang dan persendian karena mengandung kalsium, potasium, dan berbagai vitamin B.
  • Kandungan mangaan dapat menjaga kestabilan kadar gula dalam darah.
  • Kulit durian yang dibakar lalu dijadikan abu, airnya dapat melancarkan haid, tetapi juga bersifat abortif.
  • Buahnya dapat sebagai obat penyakit kuning.
  • Meningkatkan nafsu makan karena mengandung niasin dan thiamin.
  • Riboflavin (vitamin B2) dapat membantu mengatasi migrain.
  • Memelihara kesehatan tiroid karena kandungan tembaganya.
  • Dapat mengurangi stres dan depresi karena kandungan piridoksin (B6).
  • Baik untuk kesehatan gigi karena mengandung fosfor (P).
  • Kulit buah durian dapat digunakan sebagai pengusir nyamuk.
  • Akar dan air seduhan daun durian dapat sebagai antipiretik (berkhasiat menurunkan suhu tubuh atau panas demam)
  • Diyakini sebagai afrodisiak (bisa membangkitkan gairah atau potensi seksual 
  • Akarnya dapat untuk mengobati infeksi pada kuku. (bbs/sak)
BUBUR DURIAN KACANG HIJAU + KACANG MERAH 
CARA BUAT BUBUR DURIAN KACANG HIJAU + KACANG MERAH 
 
BAHAN-BAHANNYA 
 
2 cawan kacang hijau, cuci dan rendam semalaman 
1 cwn kacang merah (yg gemok2..) rendam dulu (akak lebur dlm pressure cooker kejap jer..) 
1/2 ketul gula melaka, hiris kecil* – (akak tambah gula merah sikit)
1/3 cawan gula pasir*
1 helai daun pandan*
2 cawan air*(*disatukan dan masak hingga gula larut, tapis)
1 helai daun pandan, disimpul
1 biji durian (dalam 7-8 ulas isinya)
Sedubit garam
Tambah Gula, jika kurang manis
1 liter santan
Air jika perlu
 
CARA MEMBUATNYA :
  • Rebus kacang hijau + kcg merah hingga kembang, kemudian masukkan air gula, daun pandan dan durian, masak hingga mendidih. Tambah santan dan secubit garam. Rasa dan jika kurang manis, tambah sedikit lagi gula.
  • Masak sekejap dan jika pekat tambah air sedikit lagi. Rasa dan jika ok, boleh matikan api. Hidangkan sejuk atau panas. Juga sedap dimakan bersama roti atau biskut krim kraker… 
Jus Durian Belanda
 
Cara-cara Membuat Jus Durian Belanda 
 
Ada banyak cara untuk membuat jus durian belanda. Cara di bawah adalah cara yang kami syorkan kerana ianya mengekalkan khasiat buah durian belanda yang segar. Resepi ini sesuai untuk hidangan 10 orang.
 
Bahan-bahan: 
 
1) 500g isi durian belanda. Isi durian belanda yang telah dibekukan boleh juga digunakan setelah dicairkan.
2) 2.5 liter air
3) 250g gula
4) 1/2 biji limau nipis atau 1/8 biji lemon
 
Cara-cara:
 
1) Masukkan isi durian belanda, gula dan air ke dalam pengisar. Kisar sehingga halus.
2) Tuangkan bahan kisaran ke dalam bekas yang besar dan campurkan bersama baki air tadi.
3) Untuk rasa yang lebih sedap, perahkan 1/2 biji limau nipis atau 1/8 biji lemon.
4) Kacau sehingga sebati.
5) Terbaik jika dihidangkan sejuk.